תפרחת חיתולים
למרבית התינוקות הייתה קיימת דרגה זו או אחרת של תפרחת חיתולים. זהו מצב שכיח מאוד אשר עלול להופיע גם אם ננקטות שיטות מניעה שונות. ישנן אמונות שונות הקשורות לעכוזי התינוק: תפרחת חיתולים אינה נורמלית, תפרחת חיתולים מעידה על אלרגיה למזון או לפורמולה, או שהיא סימן לשלשול או זיהום פטרייתי.
מדוע מתפתחת תפרחת חיתולים?
תפרחת חיתולים היא תוצא של מספר גורמים: עור התינוק רגיש ביותר, קיים גירוי עקב מתמיד על ידי שתן וצואה, החיתול גם הוא מעודד שמירה על סביבת עור לחה וגורם לשפשוף מכני של עור התינוק בעת תזוזה. הלחות והחום בסביבת החיתול מעודדים התרבות פטריות המהוות מרכיב חשוב בהתפתחות תפרחת החיתולים.
כך מופיע עור אדום ומגורה, אשר רגיש במיוחד לחדירה של חידקים ופטריות לתוכו- אשר עלולים להחמיר את הפריחה.
ישנם מספר סוגים של תפרחת חיתולים אשר עלולים לנבוע מגירוי כפי שתואר לעיל, או בתוספת של גורמים נוספים. לחלקם טיפולים ספציפים:
1) תפרחת חיתולים רגילה- העור אדום, מגורה, אינו נפוח. במקרים קשים עלול להופיע קילוף עור או שלפוחיות.
2) אינטרטריגו- פריחה זו מופיעה בקפלי עור ובקיפולי החיתול במקומות חיכוך עם העור. מריחה של משחה שמנונית באיזורי הקפלים תסייע להרחיק את הלחות ולהפחית את החיכוך ובכך למנוע התפתחות הפריחה.
3) פריחה עם זיהום פטריתי- מתרחשת בעיקר לאחר תקופה ארוכה עם תפרחת חיתולים או שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה. מדובר בפריחה עם נגעים אדומים מורמים בעלי שוליים חדים, בעיקר על איברי המין אך גם מסביב. פריחה כזו תטופל בנוסף על ידי מריחה של משחות אנטי-פטרייתיות המכילות חומרים כמו קלוטרימזול או ניסטטין.
4) אימפטיגו- זיהום עורי המתרחש כאשר חידקים חודרים לעור הפגוע. הטיפול במקרה זה כולל מריחה של משחה אנטיביוטית. ניתן לקרוא עוד על אימפטיגו במאמר נפרד.
כיצד לטפל בתפרחת חיתולים ?
1) חשוב ביותר, יש לרחוץ את האיזורים הנגועים על ידי התזת מים, ולא על ידי ניגוב במטלית לחה.
2) חשוב ביותר, מספיגים את עודפי הנוזל מבלי לנגב, ומניחים לייבוש באויר החדר.
3) חשוב ביותר, במידה וניתן להשאיר את התינוק זמן מה ללא חיתול כשהוא שכוב על גבו
4) מריחה נדיבה של משחות המכילות מרכיבים של ZINC OXIDE המשמש שכבת הגנה על העור מפני גירוי ההפרשות. קיימים מספר תכשירים בשוק כגון בייבי פסטה. במיקרים חמורים יותר יש להשתמש בתכשירים המכילים מרכיבים אנטי-פטריתיים ובמקרים קשים ניתן להוסיף תכשיר המכיל סטרואידים במריחה מקומית להרגעת העור כמו הידרוקורטיזון.
חשוב להזכיר כי המרכיב החשוב ביותר הוא החלפת חיתולים תכופה, שטיפה עם מים זורמים ואוורור.
ד"ר איציק לוי – מרפאת הילדים של דוקטור לוי
פנקס 50, תל אביב טל': 6055459 - 03, פקס: 6056192 – 03
דוקטור יצחק לוי – רופא ילדים | רופא ילדים תל אביב | מרפאת ילדים